Ptarmigan is no longer operating in Helsinki.

Ptarmigan existed as a project space in Vallila from 2009-2011 and a mobile curatorial/creative platform until 2014. We no longer exist as an organised collective, but this website will continue to serve as an archive of the activities produced as/at Ptarmigan during these years.

Kemialliset Ystävät -nauhakonsertti
music : listening party : talks
29 huhtikuu 2010 00:00 klo 19-21. Käynti naapurirapusta: Teatteri ILMI Ö, Nilsiänkatu 8.
presented by Fonal Records

KEMIALLISET YSTÄVÄT

Kemialliset Ystävät on vuodesta 1995 toiminut Jan Anderzénin luotsaama kokeellista musiikkia äänittävä ja esittävä ryhmä. Kemiallisten Ystävien kokoonpano sekä toimintatavat ovat jatkuvassa muutoksen tilassa. Ryhmä on aktiivisesti esiintynyt Suomessa ja ulkomailla festivaaleilla, taidekeskuksissa, gallerioissa, kellareissa, planetaarioissa ja viimeksi Taiteiden yössä Helsingin uimastadionilla yleisön sukellellessa altaassa ja nauttien musiikista vedenalaisten kaiuttimien välityksellä. Kemiallisten Ystävien ja rinnakkaisten projektien levyjä on julkaistu useita kymmeniä. Ryhmä on alansa kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia tekijöitä.

NAUHAKONSERTTI

Fonal Records julkaisee seuraavan Kemiallisten Ystävät -albumin ”Ullakkopalo” kesällä 2010. Levyä on valmisteltu huolella runsaan kahden vuoden ajan. Sen sisältämä musiikki on äärimmäisen tiheää: kappaleet koostuvat kymmenistä kerroksista soitantaa ja ääniä. Musiikki on luonteeltaan sellaista, että se vaatii kuulijalta keskittymistä sekä mielellään myös hyvät äänentoistolaitteet ja riittävän äänenvoimakkuuden. Koska tällaiset olosuhteet löytyvät vain harvoilta ja koska levyltä löytyvän musiikin livenä esittäminen samanlaisena on mahdotonta, syntyi ajatus nauhakonserteista. Haluamme herättää henkiin ja keksiä uudelleen tällaisen tavan esittää musiikkia. Se on myös kunnianosoitus ja elvytysyritys kuolemaantuomitulle ilmiölle, albumikokonaisuudelle. Projekti ei kuitenkaan ole pelkkää nostalgiaa: itse musiikki on radikaalia, tuoretta ja ajan hengeltä haisevaa.

ALUSTUKSET

Ennen levyä kuullaan muutama tiivis esitelmä mielenkiintoisista ja yleissivistävistä aiheista. Esitelmät kestävät noin 20 minuuttia kukin. Kirjailija, säveltäjä ja äänitaiteilija Petri Kuljuntausta puhuu aiheenaan eläinten musiikki ja KY-albumillakin soittava Lars Mattila esittelee kätkettyä arkkitehtuuria sen eri ilmenemismuodoissa. Lisäksi luvassa on yllätysesiintyjä.

Tapahtuma on ilmainen, mikäli et halua lahjoittaa kolehtiin.
Kemialliset Ystävät KY Myspace Fonal Teatteri ILMI Ö